Felhasználói útmutató

1. Elérés

A NIIF Archiver a https://archiver.niif.hu/ címen érhető el.

Itt a jobb felső sarokban található Belépés gombra kattintva, a felhasználói név és jelszó megadása után érhető el a felület (A bejelentkezési ablak intézménytől függően változhat!)

2. Az Archiver áttekintése

Belépés után a jobb felső sarokban 4 menüpont fedezhető fel, melyek segítségével kiléphetünk az oldalról, megtekinthetjük a tagságunk időtartamát a Személyes adatok menüpontnál, a Súgó menüpont alatt elolvashatjuk a Felhasználói útmutatót, illetve a Szolgáltatás igénylésének leírását, valamint beléphetünk magába az Archiver alkalmazásba.

3. Adatok archiválása

Az Archiverben belépés után a következő elrendezés látható:

Itt két fül – Szalag lista, Feladat lista – jelenik meg. A Szalag fülön lehet adatokat archiválni, visszaállítani, a szalago(ka)t átnevezni, valamint a teljes szalago(ka)t törölni.

3.1. Archiválás

Az archiválás menüpont a következő almenüt tárja fel.

A forrás mezőben tudjuk megadni az archiválandó fájl vagy könyvtár pontos helyét, míg a Név mezőben azt a nevet adjuk meg, amely néven mentésre kerüljön a fájl vagy a könyvtár (előbbi esetben a Név megadása nem kötelező).
Könyvtár megadása esetén a program megpróbálja a könyvtár alatti teljes struktúrát lementeni. Ezt azonban nagyon limitált filemennyiségre ajánlott használni. Ajánljuk egy-egy file, vagy csak pár file-t tartalmazó könyvtárak lementését a hibalehetőségek elkerülése végett.
Az Archiver jelenleg SFTP, FTP valamint HTTP protokollon alapuló elérési útvonalakat támogat.
HTTP protokollon keresztüli mentés esetén a teljes http elérési útvonalat kell megadni, pl.: http://www.oldal.hu/mentes.zip

SFTP protokollon keresztüli mentéskor a következő formulát kell használni:
protokoll://felhasznalonev:jelszo@doma.in

FIGYELEM! Minden esetben olyan felhasználónév/jelszó párost alkalmazzon, amelyeket semmilyen más rendszeren vagy szolgáltatára nem használ. Erősen javasolt egyszerhasználatos jelszavak használata.
A szolgáltatás BÉTA állapotú, így a hibák kereséséhez és kijavításához a megadott felhasználói adatok (jelszó, felhasználónév) a szervereinken mentésre kerülnek; természetesen fokozott figyelmet fordítunk az adatok megóvására, azonban emiatt is kérjük a fentiek követését.
Kérjük az útvonalak megadásakor ne használjon szimbolikus linket tartalmazó útvonalakat, ezt az archiver nem tudja használni.

Fontos! Olyan SFTP szervereknél, ahol kulcsos authentikáció szükséges a bejelentkezéshez, az Archiver nem fog tudni hozzáférni az adatokhoz.

Biztonságos archiver-kompatibilis adatkiszolgálási ötleteket az NIIF Archiver wiki oldalán teszünk közzé

3.2. Visszaállítás

Ez a menüpont a szalagon található fájl(ok) visszaállítására szolgál.

Visszaállításhoz meg kell adnunk a Cél könyvtár mezőben a visszaállítás helyét, amely egy FTP/SFTP könyvtár lehet, ugyanazokkal a kikötésekkel és formulákkal, mint a mentés folyamán. A visszaállítási útvonal megadása után az adott fájl / könyvtár melletti Visszaállítás gombra kattintva megkezdődik a kiválasztott mentés visszaállítása a megjelölt helyre.

Fontos! Visszaállítani csak „complete” státusszal rendelkező mentett adatokat lehetséges (lásd a 4-es menüpontot)!

Ha ugyanazzal a névvel többször is archiválunk egy állományt, akkor az Archiver nem írja felül az eredeti állomány(oka)t, hanem egy másik belső azonosítóval fogja elmenteni, így szükség esetén korábbi mentések is visszaállíthatóak. A korábbi mentések az adott állomány esetén a mellette található szürke nyílra kattintva tekinthetőek meg és állíthatóak vissza.

3.3. Átnevezés

A szalag átnevezésére szolgál; bármilyen tetszőleges ékezetes név megadható szalagnévként.

3.4. Törlés

A szalag teljes törlésére szolgál. A törlés után az adatok semmilyen módszerrel nem állíthatóak vissza a szalagról!

4. Feladat lista

A menüpontot kiválasztva megtekinthetjük az archiválás(ok) állapotát, illetve annak/azoknak sikerességét.

Az elérési útvonatól jobbra található három mező a kijelölt szalag nevét tartalmazza, melyre a mentés került, az archiválás irányát (archive: mentés, restore: visszaállítás), valamint az állapotát jelzi (pending: folyamatban, complete: a mentés/visszaállítás kész, error: valamilyen hiba történt).
A Megtekintés gomb mentett adat esetén a visszaállítás menüponthoz visz.

magyar